style switcher

Vodi računa o VODI

JKP Vodovod i Kanalizacija Požarevac edukuje i informiše svoje potrošače o pravilnom korišćenju i potrošnji vode

layout styles

Neispravna vodovodna instalacija

Neispravne česme ili priključci su jedan od vodećih problema, kada je u pitanju rasipanje vode. Čak i laganim kapanjem jedna neispravna česma dnevno raspe preko 40 litara vode, koja se potpuno nekontrolisano i neiskorišćeno otiče.


Oštećena vodovodna instalacija

Oštećena instalacija je još jedan od većih problema kada je u pitanju rasipanje vode, a posebno kada se radi o skrivenim mestima gde ne postoji mogućnost da se to lako primeti. Čak i najmanje pukotine na cevima pri pritisku od 3.5 bara, rasipaju vodu tempom od 1660 m3 vode godišnje kroz rupicu od samo 2mm.

style switcher

layout styles

Kuvanje čaja

Prilikom kuvanja čaja, potrebno je da sipate i zagrejete dovoljnu količinu vode, nije potrebno grejati veću količinu vode bespotrebno. Kako se kaže "za kuvanje jednog čaja nije potrebno 100 litara vode".


Neispravan vodokotlić

Verovali ili ne, jedan od ubedljivo najvećih potrošača i rasipnik je neispravan vodokotić. Samo jedan neispravan vodokotlić u kući može nepotrebno da raspe vode koliko jedna četvoročlana porodica potroši pravilnim korišćenjem vode za mesec dana.

style switcher

layout styles

Kupanje ili tuširanje

Dobro bi bilo da praktikujete tuširanje umesto kupanja u kadi. Tuširanjem se potroši više od 200 litara vode koja se raspe bespotrebno, u odnosu na tuširanje. Još jedna prednost tuširanja je ta da popravlja raspoloženje i ubrzava cirkulaciju. Smatra se da kratko tuširanje podstiče proizvodnju endorfina koji je odgovoran za raspoloženje.


Pranje zuba i lična higijena

Jedna interesantna činjenica, kako voda nekontrolisano otiče je prilikom obavljanja lične higijene. Dobro bi bilo da prilikom pranja zuba ili brijanja ne dozvolite da voda stalno teče. Baterije sa mešačem su mnogo praktičnije za malu decu od klasičnih česmi.

style switcher

layout styles

Pranje veša

Prilikom pranja veša, dobro bi bilo da svaki put sačekate da se nakupi veš i tek onda mašinski opere. Veš mašina prilikom pranja svaki put potroši istu količinu vode bez obzira da li je puna ili polupuna, a samim tim potrošiće mnogo više vode nego što joj je potrbno kada ne pere punim kapacitetom.


Čišćenje dvorišta i staza

Kod čišćenja dvorišta, staza i trotora dobro je praktikovati da umesto creva, prskalica ili mašina za pranje koristite metlu i kofu sa vodom. Ovakvim načinom čišćenja postićićete sve potpuno istim kvalitetom kao i crevom.

style switcher

layout styles

Zalivanje bašti i cveća

Ukoliko zalivate baštu ili cveće pomoću kante za zalivanje umesto crevom, mnogo bolje ćete usmeravati vodu, a i takvim načinom uštedećete preko 300 litara vode.